MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Міністерство оборони програло суд вдові героя АТО

19.05.2016   
медіа група ХПГ
Міноборони намагається економити, визнаючи загиблих героїв АТО самогубцями. В результаті сім’ї убитих солдат не мають права на грошову допомогу від держави. Яскравим прикладом стала справа «Оксана Рудник проти Міноборони». Таких спроб економії з боку держави - десятки.

Міноборони намагається економити, визнаючи загиблих героїв АТО самогубцями. В результаті сім'ї убитих солдат не мають права на грошову допомогу від держави. Яскравим прикладом стала справа «Оксана Рудник проти Міноборони». Таких спроб економії з боку держави - десятки.

27-річного молодшого сержанта Артема Рудника застрелили на посту в зоні АТО (Луганська область).

Його дружина, Оксана Рудник, звернулася до Міноборони з заявою про отримання одноразової допомоги у зв'язку зі смертю годувальника. Чоловік був єдиним годувальником її непрацездатних батьків і маленького сина.

Але Міноборони з наданням виплати сім'ї героя не поспішало. У відповідь на заяву Оксана отримала лист з страшною звісткою. Її чоловіка назвали самогубцем, не маючи на те жодних доказів. Не було ні показників свідків, ні належної експертизи. Фактично це означало, що ніякої допомоги сім'я не отримає.

Боротися з кричущою несправедливістю жінці запропонували допомогти адвокати компанії Juscutum, які pro bono склали адміністративний позов на Міноборони і представляли жінку в судових процесах. Суди першої та апеляційної інстанції підтримали позицію вдови солдата. Стало відомо, що сім'я вже отримала грошову компенсацію.

Володимир Адонін, адвокат Juscutum зазначає: «Коли ми готувалися до цієї справи, то знайшли ще кілька подібних прикладів в судовій практиці. Стало зрозуміло, що є тенденція - Міноборони хоче заощадити гроші на сім'ях загиблих військових, заявляючи про те, що вони наклали на себе руки. І ми хочемо зруйнувати цю тенденцію. Адже найменше, що може зробити держава для сімей загиблих героїв, це виплатити грошову компенсацію. І економити на цьому - злочин».

За словами адвоката Juscutum Ксенії Проконової: «Економити Міноборони вважає за краще на найслабших: тих, у кого немає кумів і Фейсбуку, хто не може звернутися за допомогою. Взяли ми цю справу абсолютно випадково, завдяки журналістам, які хотіли допомогти родині привернути увагу до ситуації. Я рада, що наші знання та досвід змогли допомогти цій сім'ї. Ми не можемо допомогти тисячам, але ми можемо допомогти одному. Саме тому ми хотіли б викласти в публічний простір текст позову, який приніс перемогу Оксані Рудник».

Текст адміністративного позову тут. 

 Поділитися