MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Біг Свободи» чекає на харків’ян

12.09.2007   
Георгій Кобзар
У цьому році VIII «Біг Свободи» відбудеться 15 вересня у традиційному місці в Харкові – напроти Меморіалу репресованих радянських громадян і полонених польських офіцерів (Бєлгородське шосе).

27 червня 1998 року за спільним рішенням президентів України та Польщі у Харкові в шостому кварталі Лісопарку був закладений, освячений папою Римським Іоанном Павлом II наріжний камінь Меморіалу жертвам тоталітаризму. А у травні 2000 року за участі прем’єр-міністрів України та Польщі його було відкрито.

Тут покояться останки 4300 польських офіцерів, інтернованих і розстріляних у 1940 році. А також поховані 2746 (тільки фактично встановлених) убієнних ні в чому не винних громадян колишнього СРСР (представники багатьох національностей: українці, росіяни, білоруси, поляки, євреї, азербайджанці, вірмени, татари). Всі вони – різних конфесій: християнської (православної та католицької), іудейської, мусульманської. Родичі загиблих мають змогу схилити у скорботному мовчанні голову.

Щорічно, починаючи з 2000 року, у вересні на Меморіалі проводяться легкоатлетичні змагання «Біг Свободи» (крос), приурочені до «чорних» дат в історії Польщі – 1 та 17 вересня – нападам на Польщу гітлерівських та сталінських агресорів. Ці заходи організовуються «Спілкою ветеранів спорту», товариством «Шостий квартал» за підтримки Генерального Консульства Республіки Польща у Харкові.

Метою і завданнями легкоатлетичного кросу пам’яті жертв тоталітаризму – «Біг свободи» є:

- увічнення пам’яті жертв тоталітаризму;

- виховання підростаючого покоління у дусі гуманізму;

- пропаганди здорового способу життя;

- зміцнення дружби між Україною та Польщею.

У цьому році VIII «Біг Свободи» відбудеться 15 вересня у традиційному місці – напроти Меморіалу репресованих радянських громадян і полонених польських офіцерів (Бєлгородське шосе).

Спортивним комісаром цьогорічних змагань виступає бронзовий призер харківського марафону «Визволення» 2007 року – Валерій Поливаний.

Початок змагань о 10.00 год. Реєстрація до 9.30 год. Покладання квітів на Меморіалі – о 9.30.

Генеральний спонсор змагань – Група страхових компаній «PZU Україна». Спонсор – Генеральне Консульство Республіки Польща у Харкові.

У змаганнях можуть брати участь усі бажаючі, незалежно від статі та віку, що мають відповідну підготовку. Кожний учасник змагань особисто відповідальний за стан  свого здоров’я, за стан здоров’я неповнолітніх відповідають батьки, опікуни та тренери.

Заявки на участь у змаганнях здаються в суддівську колегію в день старту до 9.30.

Усім учасникам харківських змагань вручається «Свідоцтво учасника». Переможці у кожній віковій групі нагороджуються призами при наявності не менше 3-х учасників у даній віковій групі, а всі призери – дипломами.

Контактна інформація:

Валерій Поливаний – спортивний комісар змагань: тел. 38 (057) 370 5 246, моб. 38 097 927 9078

Ігор Мацкевич – координатор: тел. 38 (057) 337 0 299, моб. 38 067 571 9280 e-mail: [email protected] [email protected]

 

Дивись також:

Міжнародний Катинський моторейд проїхав Харковом

 

 Поділитися