MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ціна слів

12.05.2008   
Щодо ляльки Гітлера й вибачення за розповсюдження недостовірної інформації

Негативні наслідки недавньього розкручування сенсації з приводу ляльки Гітлера не можна, на жаль, усунути одними вибаченнями. Тим не менш, привітаємо готовність Бі-Бі-Сі визнати помилки, і сподіваємось, що важливі уроки засвоєні. 

Наводимо наше листування з Директором служби новин Бі-Бі-Сі  Гелен Боуден з її дозволу.

Зазначимо, що цьому передував наш лист від 25 квітня, де ми пояснювали, що інформація в репортажі  Бі-Бі-Сі є недостовірною й необ’єктивною, і нагадували про право на інформацію і фахові журналістські стандарти. Не отримавши відповіді, ми усе це виклали в текстах, які надіслали 30 квітня і розповсюдили через Інтернет*. Довго спостерігати, як неправдива інформація гуляє Інтернетом з посиланням на Бі-Бі-Сі, нам не хотілось, і 5 травня ми надіслали Бі-Бі-Сі третій лист, а наступного дня - ще один. У них ми наголосили, що недостатньо просто зняти матеріал без публічного вибачення. Ми також надіслали листи до інших ЗМІ з вимогою прибрати перекручену інформацію і публічно спростувати свої попередні публікації..

П. Боуден надала нам і заяву для преси, але без відповіді на два питання, ми не вважаємо можливим її опублікувати. В заяві, здається, ненавмисне повторюється помилка, що так чи інакше два тижні тому вводила людей в оману. Підкреслюємо, що в статті А. Капустіна, яку перекрутили до невпізнання деякі ЗМІ, йшлося  про ляльку або модель, яка аж ніяк не призначалася для дітей. Тому слово «іграшка» не можна вживати. Ми вже просили  Бі-Бі-Сі це врахувати, й запрошуємо Службу, яка завжди користувалася довірою в українців, опублікувати свою заяву.

Наразі ми чекаємо на результати розслідування, яке, як нам повідомили, проводять в Daily Mail. На жаль, ми досі чекаємо на будь-яку відповідь на наші листи до Daily Telegraph. Важко припустити, що наші листи не отримали. Адже замітки, що викликали обґрунтовану критику, зникли із сайтів обох газет після надсилання нами чергового листа, в якому ми вже згадували про намір звернутися зі скаргою до англійських регулюючих органів.

Зазначимо, що вперте небажання Deutsche Welle (Німецької хвилі) наслідувати прикладу своїх британських колег і прибрати недостовірну інформацію викликає в нас здивування. Можна наводити різні оціночні судження заради плюралізму та дискусії, але коли сама інформація, на яку посилається анонімний автор таких суджень, неправдива та незбалансована, то це є просто порушенням прав аудиторії на інформацію.

У наших листах, як до Deutsche Welle, так і до Daily Mail, ми просили пояснити, чому нам не дозволили представити альтернативну точку зору серед відгуків на статтю, що схоже на цензуру, а не на вільний обмін думками.

Ми сподіваємось на мудре рішення із боку згаданих ЗМІ, але публічно попереджаємо, що, в разі відсутності до 20-го травня вибачень, нам нічого не залишиться, як звернутися до британських регулюючих органів. Ми також опублікуємо всю переписку (в одному випадку, односторонню) у доступних нам виданнях і сайтах.

Протягом трьох років Україна отримує відносно добрі рейтинги щодо свободи слова, що відрізняє її від багатьох пострадяньских сусідів.

Тішить теж, що багато українських ЗМІ самі створили розділи, присвячені правозахисній тематиці, або регулярно висвітлюють подібні проблеми.

Усе це дає нам шанс розвивати громадянське суспільство й спільними зусиллями боротися із негативними явищами.

Неприпустимо, аби ця свобода використовувалася, щоб поширювати неправдиву інформацію й дискредитувати нашу країну.

Ми маємо намір й надалі всіляко перешкоджати будь-яким спробам вводити людей в оману або розпалювати ворожнечу. Будемо раді тісно співпрацювати в цьому із ЗМІ й всіма зацікавленими сторонами.

Давайте разом покажемо, що в разі повторення таких розкручених сенсацій, небажання перевіряти інформацію й давати об’єктивні та збалансовані репортажі, а не повторювати нав’язані стереотипи, постраждає аж ніяк не наша репутація.

Галя Койнаш, Євген Захаров

Харківська правозахисна група

http://khpg.org.ua/index.php?id=1209562706     http://khpg.org.ua/index.php?id=1209569256

Листування

7 травня

Шановна Галю Койнаш,

Дякую за електроні листи, і за те, що привернули мою увагу до цієї справи. Я дуже серйозно поставилась до Вашої скарги й розмовляла із всіма, хто брав участь в передачі вранці 23 квітня.

Я погоджуюсь з Вами, що зміст цього сюжету не відповідав редакційним стандартам новин Бі-Бі-Сі.

Не повинні були передавати слова журналіста, чий коментар включили в сюжет, оскільки автор сюжету не збалансував їх й не пояснив контекст. 

Факти цієї історії повинні були підлягати перевірці: з’ясувалось, що ця іграшка була вироблена не в Україні, а на Тайвані. Також, оригінальне джерело цієї історії повинно було братися до уваги. Щонайменше, назву цього джерела треба було повідомити глядачам, щоби вони могли самі зробити висновки щодо достовірності сюжету.

Важливо також підкреслити, хоча це не є виправданням, що відеоматеріал готувався під час важкої нічної зміни й розроблявся добросовісно: його джерелом була система обміну новин між телекомпаніями EVN. Вони входять до Європейської спілки мовників, членом якої є й російський Перший канал.

Також варто зазначити, що як тільки наші редактори новин дізналися про особливості цього сюжету, вони зняли його з веб-сайту та з сітки подальшого мовлення.

Ваші зауваження були скеровані до команди, що випускала сюжет, а нагадування про необхідність перевірки всіх джерел інформації було розіслано нашим колегам. Будьте впевнені, що уроки з цього інциденту були засвоєні.. Ми шкодуємо через образи, яких він міг завдати.

З повагою,

Гелен Боуден

Директор служби новин Бі-Бі-Сі

 (7 травня ) 

Шановна п. Боуден,

Дякую за лист.

Я рада, що Ви погоджуєтесь, що сюжет був неприйнятним, й безумовно сподіваюсь, що уроки з цього інциденту були засвоєні.

Матеріали були вже готові (прес-реліз трьома мовами і додатково - стаття українською мовою). Але я, коли отримала Ваш лист, дещо адаптувала прес-реліз.

З огляду на те, що іміджу України завдано серйозної шкоди, ми не можемо вважати приватного листа адекватною реакцією на інцидент. Як Ви побачите в долучених  матеріалах,  ми вимагаємо публічної заяви. Я б також припускала, що і для БібіСі публічна заява англійською українською і російською мовами могла б допомогти відновити довіру до вашої служби. Вибачте, коли це різко звучить, але особисто переконалась, наскільки цей інцидент підірвав мою довіру до Вашої організації, і ,підозрюю, що не я одна так відреагувала. 

З повагою,

Галя Койнаш

8  травня

Шановна Галю Койнаш,

Дякую за лист.  Я хотіла би Вас упевнити, що ми вже вжили заходів із запобігання  подібних проблем у майбутньому. Я ознайомила старших колег із цією справою. Я нічого не маю проти опублікування нашої переписки й можу також запропонувати нашу заяву для преси, перекладені українською та російською мовами.

З повагою,

Гелен Боуден

9 травня

Шановна пані Боуден,

Я зараз збираю матеріали, щоб опублікувати інформацію українською, російською та англійською мовами і бажала б уточнити пару питань.

1) Коли Ви застосовуєте вислів press statement, що саме Ви маєте на увазі? Чи опублікувала  Бі-Бі-Сі цю заяву, а якщо ні, чи збираєтеся Ви його оприлюднити, і коли?

2) Мені здається, що слова «іграшка» (усіма мовами) може насправді вводити людей в оману. Для мене це слово означає щось для дітей. Нічого в тій ляльці чи моделі Гітлера (в тому числі, й баснословна ціна, між іншим) не дає підстав вважати, що вона призначена для дітей.

Мені незручно Вас підганяти, але була б дуже вдячна за відповідь сьогодні.

З повагою,

Галя Койнаш

 Поділитися