MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Дії, несумісні з демократією. Ч. 1: ХарківВсе судебные решения по защитникам Парка Горького будут обжалованыЧотири судові рішення у справах захисників парку ім. ГорькогоВідкрите звернення Української Гельсінської спілки з прав людини: Міліція виконує незаконні вказівкиСегодня в Харькове – пикет против неправомерных действий милицииСьогодні їх, а завтра – васЗащитники парка Горького у здания облгосадминистрации (8:20)Ночное нападение на защитников парка в ХарьковеДокументи на дорогу через Парк ГорькогоЭволюция проекта дороги через Парк ГорькогоВідповідь Міністерства навколишнього природного середовища на запит щодо харківського Парку ім. ГорькогоГосэкоинспекция проверит законность вырубки деревьевПрезиденту Украины: Спасите наш Парк Горького!Вирубка дерев і затримання їхніх захисників у Харківському центральному паркуВідкрите звернення Української Гельсінської спілки з прав людиниЕкологи просять Платіні зупинити побиття харків’ян «задля» Євро-2012Акція солідарності з харків’янами проти міліцейського свавілля у справі вирубки ЛісопаркуЗаявление харьковских журналистовНа учасників акції проти вирубки дерев в Харкові напали 30 невідомихЗаявление А. Ведмидского ЭГО Печенеги о событиях на месте вырубки парка

Приєднайтесь до звернення щодо незаконних дій харківської місцевої влади!

07.06.2010   
Вкрай важливо показати владі та міліції, що неповага до закону та прав громадян не має жодного виправдання в демократичній країні, й що подібні дії не залишаться безкарними (звернення до Комісара Ради Європи з прав людини відкрите до підписання)

До Комісара Ради Європи з прав людини Томаса Хаммерберга

Шановний п. Хаммерберг!

Звертаємось до Вас у зв’язку з тривожними діями харківської місцевої влади та міліції, пов’язаними з вирубкою віковічних дерев у парку імені Горького. Органи місцевого самоврядування не тільки діяли всупереч законодавству й із неповагою до думки громадян, але й вжили незаконних засобів, зокрема й насильства, проти мирних захисників парку. Особливу стурбованість викликає потурання міліції насильству з боку невідомих воєнізованих формувань і репресії щодо осіб, які зазнали насильства.

Жодного публічного обговорення не було й досі немає відкритості щодо самої забудови. Місцева влада стверджує, що це підготовка до «Євро-2012», але Мінприроди доручило відкликати висновок про погодження проекту для будівництва та подальшої експлуатації готельного комплексу та апартаментів і для влаштування автодороги. Замість відкритості та діалогу місцева влада вдалася до насильства разом із дезінформацією, наклепом на активістів і, схоже, спробами підкупу.

Рішення про вирубку 503 дерев у парку Горького для будівництва готельного комплексу й автодороги було ухвалено Харківським міськвиконкомом 19 травня, а вже наступного дня розпочали рубати дерева. В ті перші дні робота велася без дотримання правил лісозаготівлі та техніки безпеки й територію не перекрили. Зрубані дерева просто чудом не впали на когось із перехожих.

Список кричущих порушень законодавства можна продовжити. В. о. міського голови Харкова Г. Кернес і голова Харківської ОДА стверджують, що дорога будується згідно з Генеральним планом міста від 2004 р., що всі відповідні дозволи є та що проводилися громадські слухання, як вимагають не тільки національні закони, але й положення Оргуської конвенції.

Мінприроди, натомість, уже 1 червня підтвердило, що дозволів немає і що «інформація про проведення громадського обговорення такого будівництва відсутня».

Ще більше непокоїть реакція харківської влади на законний протест мешканців міста щодо протизаконного нищення їхнього парку. Абсолютно мирне протистояння розпочалося 20 травня. Коли виявилося, що лісоруби можуть представити тільки копію ухваленого напередодні рішення, активісти викликали міліцію. Того дня правоохоронці ще адекватно зреагували на відсутність дозвільних документів і призупинили рубку.

 На превеликий жаль, це востаннє міліція виконувала свій обов’язок захищати громадян від насильства та сваволі. Під час протистояння працівники міліції або лишалися осторонь і не захищали людей від насильства, або самі вживали силових засобів проти мирних активістів. Вони й затримували виключно захисників парку замість нападників.

О 4-й ранку 25 травня близько 100 працівників міліції супроводили лісорубів на місце вирубки дерев і оточили територію. Захисників парку, які намагалися захистити дерева своїми тілами, витягали та били правоохоронці. Все це можна побачити ось тут.

Зранку 28 травня до місця вирубки, разом із міліціонерами, приїхало близько 50 молодиків міцної статури з бейджиками «муніципальна охорона». Останні взялися за руки і ланцюгом стали відтісняти захисників дерев. Декількох учасників побили. Молодики могли показати тільки м’язи, жодних посвідчень, та й що це за відділ «муніципальної охорони», навіть міліція не могла пояснити. Правоохоронці спочатку спостерігали за нападом, а потім затримали захисників парку. Їх звинуватили в злісній непокорі працівнику міліції, що переступає всі межі абсурдності. Адже просили міліцію про захист від нападників.

Після оприлюднення інформації від Мінприроди щодо протизаконності робіт, а також інформації про відсутність дороги в Генеральному плані міста, можна було сподіватися, що влада відмовиться від завідомо незаконних дій. Але ж ні. Вирішили довести беззаконня до кінця. Наступ на наметове містечко о 4-й ранку 2 червня можна побачити на відео тут. Видно, як невідомі особи в чорному одязі разом із лісорубами з ввімкнутими пилками йдуть шеренгою на захисників дерев. Кілька захисників травмовано. Незважаючи на те, що це громадські захисники зазнали насильства, що вони не вчиняли жодних правопорушень і не чинили жодного фізичного опору діям міліції, остання тільки їх і затримала. У завершення беззаконня (це можна побачити тут) лісоруб пиляє дерево, яке потім падає на сусіднє дерево, на якому сидить людина.

Протизаконне нищення завершено, вирубано значно більше дерев, аніж заявлено. Громадські організації вже подали скарги на дії міліції та збираються оскаржити рішення до суду.

Харківська місцева влада своїми діями виявила повну неповагу до інтересів, ба навіть до безпеки громадян і до законодавства.

Міліція виконувала незаконні вказівки, і не тільки не захищала громадян, але й порушували їхні конституційні права.

 Відсутня й адекватна реакція з боку керівництва МВС, Кабінету міністрів та президента, хоча рівень відвертого беззаконня та наступ влади й міліції на громадян ставлять під сумнів будь-яку відданість демократії та правам людини.

Масштаб порушень та відсутність адекватної реакції з боку вищого керівництва країни змушує нас звернутися до Вас із проханням звернути увагу органів влади України на необхідність, – перш за все, – провести розслідування всіх стадій протистояння та дій місцевої влади. У склад комісії мають входити представники провідних правозахисних та екологічних організацій за вибором самих організацій, не влади.

За результатами розслідування необхідно притягнути до відповідальності осіб, винних у незаконних діях та бездіяльності, включаючи тих, хто віддавав незаконні розпорядження. До завершення розслідування призупинити подальші роботи на спірній території. Не чинити перешкод мирним зборам, що мають на меті висловлення ставлення членів громади до дій влади.

Вкрай важливо показати владі та міліції, що неповага до закону та прав громадян не має жодного виправдання в демократичній країні і що подібні дії не залишаться безкарними. Ваша підтримка та увага до ситуації можуть цьому сприяти.

  Заздалегідь дякуємо.

 

Українська Гельсінська спілка з прав людини, що об’єднує 29 українських правозахисних організацій

Харківська правозахисна група

Інститут демократії імені Пилипа Орлика

Микола Коробко, Киворізьке міське об’єднання ВУТ "Просвіта" імені Тараса Шевченка,.

Катерина Левченко

Николаевский центр мониторинга соблюдения прав человека

ГІМЦ "Всесвіт" ( м. Харків )

Миколаївська обласна асоціація "ДАНА"

Олександр Степаненко, Голова ГО "Гельсінська ініціатива-ХХІ",

Правозахисний центр "Поступ" (Луганськ)

Микола Козирев, Громадський комітет захисту прав людини (Луганськ)

Адаптаційний чоловічий центр (Тернопіль).

Ганна Голубовська-Онісімова, президент ВЕГО "МАМА-86"

Николай Фельдман, ГО "Экспертная группа"

Інна Дудник, ГО "Територія успіху"

ГО М’АРТ (Чернігів)

Дмитро Скрильніков, адвокат, Голова ГО "Бюро екологічних розслідувань"

Андрей Дибенко, Центр защиты прав человека "Свобода"

Ольга Веснянка, Молодіжний правозахисний центр

Сергій Яровий, студент, Харків. 

Полтавська обласна громадська організація "Сила Закону"

Павло Горак, МГО "Молодіжна ініціатива "КОЛО"

ГО "Центр громадської адвокатури"

Кирил Савін, представництво фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні

Товариство "Гідність", Конотоп Сумської області

ГО "Конотопський Зелений світ"

Олександра Матвійчук Центр Громадянських Свобод

Віталій Рогачов, програміст, смт. Близнюки Харківської області

Павло Славинський, Куїв

Олена Грабовська. Регіональний благодійний фонд "Резонанс" (м. Львів)

Тетяна Метельова, Президент ГО "Інститут сучасних проблем України" (Київ).

Любомир Крупницький, журналіст

Харківська обласна фундація "Громадська Альтернатива"

Хмельницька обласна ГО "Центр правового захисту"

Dr. Leonid Ponomarenko, School of Physics & Astronomy, Manchester University, UK

Людмила Ямщикова, ВГО "Альянс Майдан"

Богдана Стельмах

Ярослав Мовчан, Екологічний журнал "Жива Україна"

ГО "Донецький екологiчний рух"

В.Ф.Бойко, голова Ради Нетішинського міського товариства захисту прав споживачів "КонтрАкт".

Наталя Щербата, Президент Всеукраїнської Асоціаціїї Жінок-Адвокатів

Krzysztof Sledzinski, Architect

Анна Лисакова, альпинистская секция "Универ-клас", город Харьков.

Василь Гацько, Голова Демократичного Альянсу

Олексій Василюк, заступник голови Нацоінального екологічного центру України

Fion Gunn, Artist, UK

Сергій Шапаренко, Екологічна група "Печеніги", Харків

Херсонська обласна громадська організація "ПРАВО на ЖИТТЯ"

Анатолій  Докукін, Голова Карлівського  ( Полтавська обл.) районного ГО „Громада”

 Володимир Крижановський, м.Донецьк, інженер.

Еколого-культурна сімейна громадська організація "ЕТНОС"

Володимир Березін, Еколого-культурний центр "Бахмат"

Ольга Здір, м. Київ

Ксенія Габенко, студентка, м. Глухів

Людмила Сломінська, Інститут географії НАН України, Київ

Харківська обласна громадська організація "Добра Воля"

Олена Шостко, Харків

ВМГО "Фундація Регіональних Ініціатив"

Віктор Тарасов, Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Марія Савіна,  Харківська обласна молодіжна громадська організація "СВІТЛО"

Голова Ради Міської молодіжної громадської організації «Екоклуб» Андрій Мартинюк, м. Рівне

Ольга Петрук, Міжнародна молодіжна організація "AIESEC"

Ivan Terefenko

Асоціація "Дитяча екологічна організація "Легіони Землі" м. Львів

Валерій  Рєпін - голова Харківської обласної організації профспілки підприємців.

Інститут правових досліджень і стратегій

Сергій Федоринчик, керівник інфоцентру УЕА "Зелений світ"

Дмитрий Богданис, Харьков, студент физического факультета ХНУ им. В.Н. Кармазина

Харківський обласний осередок ВМГО Демократичний Альянс

Марія Фурнік, м. Харків

Громадський інформаційно-аналітичний Центр для молоді.

Сергій Зінченко, редактор газети "Промінь Просвіти", м. Кривий Ріг

Олег Листопад, журналіст, Київ

Антоніна Нікішина, Київ

Віктор Ткаченко, голова Святошинської РО "Зелений світ"

Руслан Тарантула, адвокат, правозахисник, Львів

Олена Володимирівна Нода, голова Харківської громадської організації "Еко-Ленд".

Татьяна Шляхова, студ. к-ры Инженерной экологии города Харьковской национальной академии городского хозяйства (Харьков)

Ангелина Русанова, биолог, Харьков

Едуард Ключко, голова правління ДЕГО "Зелений світ Січеслава"; голова ДО ВМГО "ІндіГО" (Дніпропетровськ)

Володимир Шишкін. Голова " Комітету самооборони с. Стара Збур’їка"

Варвара Ільницька, Співробітник національного природного парку "Гомільшанські  ліси", Координатор Руху Дружин з охорони природи в Україні

Володимир Андрейченко - Голова Хмельницького обласного осередку "Поділля" української екологічної спілки "Врятування від Чорнобилів".

Sergiy Pylypets, software developer, Prague, Czech Republic

Галина Кучеренко - голова Дніпропетровської обласної громадської організації "Народний контроль"

Екатерина Толковец, ученица одной из школ г. Глухова.

Галина Проців, Екологічний клуб "Край", м. Бережани, Тернопільської області

М.Вітько, Зелений світ, Марганець

Катя Лачіна

Оксана Нестеренко, юрист

Владимир Александрович Крохмаль

Микола Вепрук, студент, м. Харків

родина Дроботько (Дроботько Катерина, Дроботько Тетяна, Дроботько Валентина, Дроботько В ктор, Дроботько Дар’я)

Ігор Польщиков

Вадим Гончарук, еколог, м. Винниця

Одеський обласний Ромський конгрес

Катерина Штамбург, Харьков

Юрій Бабінін, голова спілки "Громадянський дозор", Нікополь

Євген Роман, незалежна науково-практична група "Планета"

Віктор Маруняк, Старозбур’ївський сільський голова 

Людмила Острякова, м. Київ

Любов Шайда, ВГО "Центр захисту прав людини "Свобода"

Людмила Тютюн, Дизайнер, Києв

Игорь Кисляк

Громадська організація «Кияни об’єднуємось»

Міська молодіжна громадська організація Екоклуб, м. Рівне.

Світлана Корзун, МГО "ЗЦПК "Хорс", м. Запоріжжя

Михаил Подгайный, член оргкомитета по созданию национальных парков при Херсонской ОГА

Олександра Клусенко, програміст, Київ

Ігор Сіренко, Національний екологічний центр України

Ірина Романчук, голова дитячої екологічної організації "Мальва", с. Сосонка, Вінницька область

ВГО "Чиста хвиля" (заступник голови правління Антоніна Єришева)

Артур Денисенко, Національний екологічний центр України

Юрій  Владиславович Дзядик, Кібернетичний центр НАНУ, с.н.с

Иванов Аркадий, ДОП МГУ, Москва, Россия

Olena Feshovets ,  UCU, Lviv

Мирослав Маринович, віце-ректор Українського католицького університету, м. Львів

Illia Korniiko, programmer, Kyiv

Dr. Serge Utevsky, Department of Zoology and Animal Ecology. Karamzin Kharkiv National University

Гюльнар Назарова, Голова Чернівецької обласної громадської організації "Права людини"

Катерина Борисенко, сайт "Природа України"

Житомирской городской правозащитной общественной организации "Вчителi за демократiю та справедливiсть"

Асоциации екологических организаций "Зелений свiт Житомирщини"

  Олексій Семенив

Victor Klymko

Olexiy Logvinov

Mykola Moros, Toronto , Canada

ВМГО "Український Молодіжний Собор"

Євген Шаповалов - Донецьке Обласне товариство імені Олекси Тихого.

Руслан Кавацюк, редактор розділу "Події" журналу "Країна"

  Дмитро Никифоров, студент Національної юридичної академії України, Харків

Володимир Щербаченко, Східноукраїнський центр громадських ініціатив

Daryna Halatchenko, ВЕГО "МАМА-86"

 

Четверікова Тетяна - фахівець-експерт в галузі кваліфікації обладнання для АЕС

Анжеліка Комарова

Олег Андрос

Крістін Афара

Kostiantyn Sokolinskyi, Kharkiv

 

Підписатися можна за електронною адресою [email protected]

 

English at: http://khpg.org.ua/en/index.php?id=1275908780

 

 Поділитися