MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чи відбудеться реформа системи охорони здоров’я?

24.08.2016   
Інна Сухорукова
Стаття про зміни в організації медичної допомоги, що плануються

Ставлення нашої держави до своїх громадян є жахливим, і це протягом усіх 25 років Незалежності.

Насамперед це можна побачити в медичній сфері. Жодної реформи у медицині до цього часу проведено не було. А псевдо реформи тільки руйнували медичну галузь.

І навіть засоби масової інформації дуже нечасто висвітлюють не тільки окремі факти, а й системні недоліки цієї галузі і, відповідно, не пропонують шляхів їх вирішення. А Україна, як і раніше, займає друге місце – після Росії – в Європі за рівнем смертності. І доступ пересічним громадянам до якісних медичних послуг, як і до лікарських засобів, є вельми обмеженим. Людині, яка отримує зарплатню три тисячі гривень, або пенсіонеру треба робити не повні обстеження, обирати не ті ліки, які відповідають євростандартам, а їх дешеві аналоги. Особливо, це відбивається на тих, хто хворіє на туберкульоз, ВІЛ/СНІД, гепатити В і С або має онкологічні захворювання.

Не те, щоб держава зовсім кидала цих хворих напризволяще. Існують програми безоплатної медичної допомоги, іноді видають безкоштовні ліки. Але в будь-який момент може припинитися фінансування такої програми, і хворі залишаються наодинці з хворобою.

На наших очах був випадок, коли жінку з відкритою формою туберкульозу лікували за протоколом, але ніхто не проводив додаткових досліджень, навіть коагулограму не зробили, і лікарі не звернули увагу на те, що жінка має хворі судини – в анамнезі пацієнтки була операція на судинах нижньої кінцівки. На жаль, наслідки економії на додаткових дослідженнях призвели до того, що у пацієнтки трапився крововилив в сітківку ока. І їй тепер треба лікувати очі, і це лікування дуже дорого коштує. Добре, що жінка є працюючою людиною, і вона змогла оплатити не тільки лікування ТБ, а й лікування очей.

Існують програми з лікування гепатитів. Але вони не включають в себе найсучасніші препарати. Сучасні ліки здатні вбити вірус гепатиту С за три-чотири місяці без важких ускладнень для здоров’я, але коштує одна упаковка препарату 500$ США. Годі казати, що пересічний громадянин не може дозволити собі таку «розкіш». А за протоколами лікування гепатиту С триває майже рік, і лікування дуже важке для організму.

Програми безкоштовної медичної допомоги нещодавно викликали низку скарг від хворих, які звернулися до Харківської правозахисної групи через те, що казначейство вимагає від медичних закладів персональні дані пацієнтів, які користуються програмами безкоштовної медицини., що суперечить Конституції України і Закону України «Про захист персональних даних». Харківська правозахисна група звернулася до Омбудсмена п. Лутковської В.В. і до Комітету ВР з прав людини і отримали відповідь, що вимоги казначейства є незаконними і безпідставними. Але чому люди, які потребують, безкоштовної медичної допомоги не тільки кожного разі в процесі лікування наражаються на різні перепони, а ще й повинні вимагати від чиновників дотримання законів?

Загальну ситуацію в медицині в Україні можна відверто назвати катастрофічною Почнемо з того, що лікар вищої категорії отримує зарплатню в 2,5 тисячі гривень. Чому ж дивуватися, що лікар шукає пацієнтів, які зможуть оплатити йому вартість лікування, а на тих, хто на це не здатний, не залишиться ані уваги, ані часу.

Платними зараз є й більшість медичних послуг. Наприклад, в Ізраїлі заміна суглобів робиться безкоштовно, а в Україні заміна суглобів коштує десятки тисяч. Платними на відміну від Ізраїлю та інших цивілізованих країн, в яких діє страхова медицина, в нашій країні є операції на серці, стенування і шунтування. Нагадую, що такі операції необхідні при інфарктах та тромбозах артерій серця. І без такої операції людина не має шансів вижити. А якщо пацієнт не може заплатити? Недивно, що в Україні така висока смертність…

Розвал медицини ми спостерігаємо на кожному кроці.

Правда, на сьогоднішній день Міністерство охорони здоров’я планує дуже важливу реформу – введення обов’язкового медичного страхування. Про необхідність медичного страхування ми постійно пишемо останні 15 років. І от, нарешті – це заплановано. Введення обов’язкового медичного страхування планується здійснювати поступово. І є обнадійливі моменти. Медичне страхування, по-перше, буде близьким до німецької моделі. Це означає, що основною особою, з якою контактує хворий, буде сімейний лікар, який буде вирішувати проблеми пацієнта. Якщо хворий потребує госпіталізації, сімейний лікар дає направлення до лікарні або на консультацію до спеціаліста вузького профілю. В лікарнях змінять систему койко-днів.

Планується надавати невідкладну допомогу протягом 5-7 днів. Якщо хворий потребуватиме довгого стаціонарного лікування, його буде переведено до реабілітаційного центру. Але головне, що лікарі будуть отримувати зарплатню залежно від кількості хворих, яких вони обслуговують. І це вже неабиякий поступ.

Важко зараз сказати, як буде запроваджуватися страхова медицина, бо в нашому хронічному безладі може трапитися, що завгодно, навіть, з найкращими намірами та ідеями.

Але вже те, що ми нарешті обираємо ту нормальну систему охорони здоров’я, яка діє у всіх розвинених країнах, замість повної відсутності будь-якої системи – це вже крок у правильному напрямку. І запровадження цієї системи заплановане на декілька років. А скільки незаможних пацієнтів не дочекаються того, щоб система запрацювала?

Ще одне ноу хау вигадало Міністерство охорони здоров’я – перевести службу швидкої допомоги на обслуговування хворих парамедиками. Тобто, працівника швидкої допомоги будуть навчати два місяці – а чому можна навчити за цей строк? І ці парамедики будуть виїжджати до хворих замість лікарів швидкої допомоги. Єдиний аргумент у нового в.о. Міністра, що так робиться в країнах Заходу. Але, Україні не вистачає тільки розвалити систему швидкої допомоги. Парамедик не завжди може знати, чи потрібна людині термінова госпіталізація. А, не знаючи цього, він все рівно буде доставляти хворих до чергової лікарні, яка будуть переповнена. І ті хворі, яким справді потрібна допомога в лікарні, будуть очікувати її невизначений час.

Ми сподіваємось, що Комітет Верховної Ради з охорони здоров’я виважено розгляне запропоновані зміні і не допустить безглуздих рішень. Але, навіть, самі наміри нового Міністра з охорони здоров’я лякають…

 

 Поділитися