MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В Україні можуть створити Кримськотатарську Автономну Республіку.

23.09.2016   
медіа група ХПГ
Верховна Рада затвердила рекомендації парламентських слухань на тему "Стратегія реінтеграції в Україну тимчасово окупованій території АР Крим та міста Севастополя: проблемні питання, шляхи, методи і способи". Відповідну постанову (№4003-а) 233 підтримали нардепа на засіданні 22 вересня.

Верховна Рада затвердила рекомендації парламентських слухань на тему "Стратегія реінтеграції в Україну тимчасово окупованій території АР Крим та міста Севастополя: проблемні питання, шляхи, методи і способи".

Відповідну постанову (№4003-а) 233 підтримали нардепа на засіданні 22 вересня.

Документ включає в себе рекомендації президенту України підготувати зміни до Конституції і законів України та внести їх на розгляд парламенту щодо позбавлення Севастополя спеціального статусу, а також визнання кримських татар, караїмів і кримчаків корінними народами України.

Згідно з результатами парламентських слухань пропонується розглянути питання зміни статусу Автономної Республіки Крим на Кримськотатарську Автономну Республіку.

Учасники парламентських слухань також рекомендували президенту розглянути можливість створення консультативно-дорадчого органу при президенті України з питань деокупації і реінтеграції в Україну тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та Севастополя.

Парламенту також рекомендували прийняти закони про Державну стратегії деокупації і реінтеграції в Україну тимчасово Криму, про колабораціонізм і очищення влади (люстрацію) в Криму і визнати таким, що втратив силу закон про створення вільної економічної зони "Крим".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент Петро Порошенко ініціював розробку доповнень до Конституції про самовизначення кримських татар.

Повідомлялося, що президент України Петро Порошенко готує зміни до Конституції щодо встановлення національної автономії кримських татар.

"Я впевнений, що ми це повинні були зробити для кримськотатарського народу раніше. Всі боялися кримських татар, я можу сказати відверто, всі президенти і вся українська влада. Чи не тих боялися, боятися взагалі не треба нікого, треба більше довіряти кримськотатарському народу, фортпост українськості в Криму ", - цитує Порошенка одне з українських ЗМІ.

Президент зазначив, що саме тому прийняв рішення вийти з даною ініціативою по кримським татарам, перед цим проконсультувавшись з лідерами кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим і головою Меджлісу Рефатом Чубаровим. 

Порошенко розповів, що модель встановлення національної автономії буде проходити по всім змінам в Конституцію, які він збирається підготувати. За його словами, це буде передача в конституційну комісію, включення туди представників кримських татар, ретельне опрацювання, обговорення, підписання та передача до Верховної Ради.

 Поділитися