MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Що не є підставою для скасування довідки ВПО

30.09.2016   
Ігор Сосонський
У разі, якщо такий випадок стався, юристи ХПГ пропонують звертатися з заявою на неправомірні дії співробітника УПСЗН до керівництва УПСЗН, а надалі – до суду.

Юристи Харківської правозахисної групи разом з Датською Радою з питань біженців за підтримки USAID в рамках проекту «Соціально-правовий захист, життєзабезпечення та екстрена підтримка постраждалих від конфлікту груп населення південного сходу України» здійснювали виїзні консультації до районів Харківщини. В ході виконання проекту до юристів ХПГ звернувся громадянин України, який є внутрішньо переміщеною особою, з питанням щодо неправомірних дій Управління праці та соціального захисту населення (УПСЗН). А саме, Управління праці та соціального захисту населення відібрало у громадянина довідку внутрішньо переміщеної особи (ВПО) та зняло його з обліку ВПО на підставі факту офіційної реєстрації громадянина у житловому будинку, який розташований на території одного з районів Харківської області. Громадянин повідомив юристів ХПГ, що співробітники УПСЗН пояснили йому: якщо він зареєструвався у районі Харківської області, то він більше не є ВПО, тому що він тепер відноситься до громади даного району.

Також, такі випадки неправомірних дій співробітників УПСЗН стосовно ВПО є непоодинокі й були помічені у місті Харкові.

Нагадаємо, що скасування довідки про взяття на облік ВПО та внесення про це відомостей до Єдиної інформаційної бази даних про облік ВПО, веде до припинення виплат ВПО адресної допомоги та можливості отримувати гуманітарну допомогу.

Неправомірність дій співробітників полягає в порушенні чинного Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20.10.2014 № 1706-VII (надалі – Закон 1706-VII), а саме статті 12 цього Закону.

Згідно зі статтею 12 Закону 1706-VII  підставою до скасування дії довідки про взяття на облік ВПО та внесення відомостей про це в Єдину інформаційну базу даних про ВПО є:

  1. Подача ВПО заяви про відмову від довідки;
  2. Скоєння злочинних дій, направлених на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади (ст. 109 Кримінального Кодексу України); посягання на територіальну цілісність і недоторканість України (ст. 110 Кримінального Кодексу України); терористичний акт (ст. 258 Кримінального Кодексу України); втягнення у вчинення терористичного акту (ст. 258-1 Кримінального Кодексу України); публічні заклики до вчинення терористичного акту (ст. 258-2 Кримінального Кодексу України); створення терористичної групи чи терористичної організації (ст. 258-3 Кримінального Кодексу України); сприяння вчиненню терористичного акту (ст. 258-4 Кримінального Кодексу України); фінансування тероризму (ст. 258-5 Кримінального Кодексу України); здійснення геноциду, злочину проти людяності або військового злочину (ст. ст. 438, 442 Кримінального Кодексу України);
  3. Повернення ВПО до покинутого місця постійного проживання;
  4. Виїзд ВПО на постійне місце проживання за кордон;
  5. ВПО подала завідомо недостовірні відомості (наприклад: відомості щодо паспортних даних або місця постійного проживання);

Перелік підстав для скасування довідки ВПО та внесення змін до Єдиної бази даних про ВПО є вичерпним. Тому інші причини, які не входять до зазначеного у статті 12 переліку, не є підставою для скасування довідки ВПО та зняття особи з обліку ВПО.

На підставі цього, якщо громадянин, який перемістився з території проведення антитерористичної операції, має довідку ВПО та здійснив реєстрацію місця проживання на території України згідно з діючим Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» (тобто, на іншій адміністративно-територіальній одиниці в Україні з відміткою про це у паспорті), то довідка про взяття на облік ВПО не анулюється.

У разі, якщо такий випадок стався, юристи ХПГ пропонують звертатися з заявою на неправомірні дії співробітника УПСЗН до керівництва УПСЗН, а надалі – до суду.

 Поділитися