MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 72 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 04.05.2016 – 06.05.2016

24.06.2016   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Надійшло 80 проектів законів і постанов Верховної Ради України, зокрема 3 проекти процедурних постанов щодо прийняття за основу законопроекту, звільнення міністра та про звіт про результати діяльності Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

Надійшло 80 проектів законів і постанов Верховної Ради України, зокрема 3 проекти процедурних постанов щодо прийняття за основу законопроекту, звільнення міністра та про звіт про результати діяльності Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

 

Проблеми національної безпеки, окупованих територій і АТО

 

Проект 4621 від 06.05.2016 (Міщенко С. Г.) про внесення змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (щодо підвищення військовослужбовцям мінімальної пенсії по інвалідності).

Пропонується ст. 22 названого Закону викласти у такій редакції: «Мінімальні розміри пенсій по інвалідності військовослужбовцям та особам, які мають право на пенсію за цим Законом, встановлюються у наступних розмірах: інвалідам війни І групи –  300 відсотків, ІІ групи – 275 відсотків, ІІІ групи – 250 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність; іншим інвалідам І групи – 200 відсотків, ІІ групи – 175 відсотків, ІІІ групи – 150 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність». Порівняно з чинним Законом пенсії мають зрости в півтора-два рази. Водночас скасовується залежність пенсії від відомчої належності та військового звання. Відповідний Закон має набути чинності з 1 січня 2017 р.

Будь-яке підвищення соціальних стандартів видається справою позитивною. Але на реалізацію проекту, за підрахунками його ініціаторів, потрібно додатково щомісяця 50 млн. грн. і в пояснювальній записці немає жодних пропозицій, де взяти відповідні кошти.

Проект 4622 від 06.05.2016 (Міщенко С. Г.) про внесення змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та/чи деяких інших осіб» (щодо підвищення мінімальної пенсії з втрати годувальника членам сімей загиблих учасників бойових дій).

Пропонується ст. 37 цього Закону доповнити частиною другою такого змісту: «Пенсії в разі втрати годувальника, що призначаються відповідно до пункту «а» статті 36 цього Закону, не можуть бути нижче трьох визначених законом розмірів прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність». Нині мінімальна пенсія має. бути не нижче двох визначених законом розмірів прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність. Як і в попередньому проекті, його ініціатори не обтяжують себе вказівкою на джерело фінансування відповідної ініціативи, яка «коштуватиме» щомісячно 64 млн. 281 тис. грн.

 

Права громадян та їх об’єднань

 

Проект 4442-1 від 04.05.2016 (Королевська Н. Ю.) про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо встановлення належного рівня пенсійного забезпечення.

Альтернативний проекту 4442 від 14.04.2016 (Ляшко О. В.) про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо пенсійного забезпечення (див. Бюлетень № 69).

Порівняно з основним проектом в альтернативному є додаткова пропозиція викласти ст. 58 «Виплата пенсій працюючим пенсіонерам» названого Закону  в такій редакції: «Пенсії особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, виплачуються в повному розмірі, без урахування одержуваного заробітку (доходу) та незалежно від місця роботи».

Як видається, проект поділяє основні недоліки основного проекту, які свого часу викликали обґрунтовану критику ГНЕУ. Профільний комітет – Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи ухвалив 14.06.2016 висновок про повернення обох проектів суб’єктам законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Проект 4542-2 від 05.05.2016 (Долженков О. В.) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону).

Альтернативний проектам 4542 від 28.04.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій та 4542-1 від 28.04.2016 (Денісова Л. Л.) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відміни оподаткування пенсій (обидва див. Бюлетень № 71).

Текст проекту був ідентичним першій версії урядового проекту та проекту 4542-1, однак на відміну від них передбачав, що проект, у разі прийняття як закон, вступатиме в силу негайно. Утім, проект втратив сенс з огляду на прийняття проекту 4542.

 

Кримінальне, кримінальне процесуальне і цивільне процесуальне законодавство, судівництво

 

Проект 4596 від 05.05.2016 (Міщенко С. Г.) про внесення зміни до статті 183 Кримінального процесуального кодексу України (щодо надання суду права не визначати розмір застави у кримінальних провадженнях про тяжкі та особливо тяжкі злочини, які вчинені окремими суб’єктами).

Пропонується частину четверту зазначеної в назві статті, яка містить перелік ситуацій, коли тримання під вартою може призначатися як безальтернативний запобіжний захід, доповнити новим пунктом четвертим такого змісту: «4) щодо осіб, які вчинили тяжкі чи особливо тяжкі злочини під час перебування на посадах, передбачених пунктом 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції».

Проект 4544-2 від 06.05.2016 (Кишкар П. М.) про внесення зміни до статті 377-1 Цивільного процесуального кодексу України (щодо обмеження можливостей зловживання процесуальними правами).

Альтернативний проектам 4544 від 29.04.2016 (Купрієнко О. В.) про внесення змін до статті 377-1 Цивільного процесуального кодексу України (щодо вирішення в судовому порядку питання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України) та 4544-1 від 29.04.2016 (Остапчук В. М.) про внесення змін до статті 377-1 Цивільного процесуального кодексу України (обидва див. Бюлетень № 71).

Проект, за винятком незначних редакційних уточнень, текстуально не відрізняється від основного проекту.

 

Охорона здоров’я

 

Проект 4589 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законів України щодо безпечності харчових продуктів.

Пропонується внести зміни до  Законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів» та «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Серед змін слід назвати збільшення кількості та жорсткіші вимоги до маркувань та позначень на харчових продуктах (їх упаковках), зокрема «забороняється виправляти маркування неперероблених харчових продуктів тваринного походження», а також визначається, що державній реєстрації підлягаються твердження про користь для здоров’я та твердження про поживну властивість (цінність). Приділена й увага визначенню повноважень та запроваджене нове позначення Центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів. Серед інших змін звертає на себе увага пропозиція більш ніж в 6 разів (з 30 до 180 робочих днів) подовжити строк «державної реєстрації новітніх харчових продуктів».

Проект є цікавим, але видається, що у боротьбі за захист прав споживачів надмірно зарегульовується діяльність виробників. Крім того, додаткові види державних реєстрів, а також збільшення строків реєстрації можуть призвести до посилення корупції в цій сфері.

 

Проекти з інших питань

 

Проект 4547-1 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про інвестиційну діяльність» щодо державних інвестиційних проектів.

Формально альтернативний проекту 4547 від 29.04.2016 (Кіраль С. І.) про внесення змін до Закону України «Про інвестиційну діяльність» щодо державних інвестиційних проектів (див. Бюлетень № 71). Реально є повторним внесенням проекту попереднього уряду 4132 від 23.02.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про інвестиційну діяльність» щодо державних інвестиційних проектів (див. Бюлетень № 62).

Проект 4597 від 05.05.2016 (Савченко О. Ю.) про внесення змін до деяких законів України щодо посилення відповідальності за порушення правил полювання та використання державного мисливського фонду.

Проект передбачає 14 сторінок різнопланових змін до Закону України «Про мисливське господарство та полювання», а також до Закону України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності», Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення. Основною метою проекту проголошено збереження державного мисливського фонду.

Проект, як видається, має виразний акцент на посиленні юридичної відповідальності, що не завжди враховує системний характер норм про кримінальну, адміністративну та майнову (матеріальну відповідальність.

 

Проекти, які повторно внесені Кабінетом Міністрів України

 

Нижче подаються проекти, які були подані до парламенту попереднім Урядом України, але відкликані 14 квітня 2016 р. у зв’язку зі зміною складу уряду. Проекти зазвичай не відрізняються від своїх попередників ні назвою, ні змістом, але мають уже нові реєстраційні номери. Тому щодо таких проектів ми подаємо лише згадку про їх попередників, не повторюючи відповідний огляд.

 

Проект 4550 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до статті 4 Закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» (щодо реалізації державних житлових програм). Колишній проект 4081 від 16.02.2016 (див.: Бюлетень № 61).

Проект 4551 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про природно-заповідний фонд України» (щодо повноважень в галузі охорони навколишнього природного середовища). Колишній проект 3089 від 15.09.2015 (див.: Бюлетень № 40).

Проект 4552 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення зміни до статті 244-8 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Колишній проект 2040а від 08.06.2015 (див.: Бюлетень № 26).

Проект 4553 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо керівництва єдиною державною системою цивільного захисту. Колишній проект 3086 від 15.09.2015 (див.: Бюлетень № 40).

Проект 4554 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо припинення права користування земельними ділянками підприємств, установ та організацій, що перебувають у віданні Національної академії наук України або галузевої академії наук. Колишній проект 2156а від 24.06.2015 (див.: Бюлетень № 28).

Проект 4555 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про альтернативні види палива» щодо віднесення теплових насосів до обладнання, яке використовує відновлювані джерела енергії. Колишній проект 4149 від 24.02.2016 (див.: Бюлетень № 62).

Проект 4556 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» (щодо повноважень Пенсійного фонду України). Колишній проект 2657 від 17.04.2015 (див.: Бюлетень № 18).

Проект 4557 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення зміни до статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо погодження надання надр у користування. Колишній проект 4330 від 30.03.2016 (див.: Бюлетень № 67).

Проект 4558 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до статей 256 і 285 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо електронної копії постанови суду). Колишній проект 2546а від 31.08.2015 (див.: Бюлетень № 38).

Проект 4559 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до статті 289 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконне заволодіння транспортним засобом. Колишній проект 3331 від 15.10.2015 (див.: Бюлетень № 44).

Проект має незначні відмінності від проекту 3331 та передбачає внесення змін в санкції частини 2 та 3 названої статті, якими мінімальний строк ув’язнення підвищується з 5 до 6 і з 7 до 8 років відповідно.

Проект 4561 від 04.05.2016  (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до статті 3 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» щодо вдосконалення процедур державної регуляторної політики. Колишній проект 3382 від 30.10.2015 (див.: Бюлетень № 46).

Проект 4562 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення надання адміністративних послуг суб’єктам господарювання. Колишній проект 4041 від 08.02.2016 (див.: Бюлетень № 60).

Проект 4564 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про адміністративні послуги». Колишній проект 3322 від 13.10.2015 (див.: Бюлетень № 44).

Проект 4565 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення можливості взяття довгострокових зобов’язань у рамках державно-приватного партнерства. Колишній проект 3648 від 14.12.2015 (див.: Бюлетень № 53).

Проект 4566 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до статті 48 Закону України «Про фізичну культуру і спорт». Колишній проект 3561 від 30.11.2015 (див.: Бюлетень № 51).

Проект 4567 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до статті 40 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» (щодо скорочення контролюючих функцій державних органів). Колишній проект 2658 від 17.04.2015 (див.: Бюлетень № 18).

Проект 4568 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» (щодо врегулювання деяких питань). Колишній проект 4314 від 29.03.2016 (див.: Бюлетень № 67).

Проект 4570 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою» (щодо уточнення деяких термінів та понять). Колишній проект 3383 від 30.10.2015 (див.: Бюлетень № 46).

Проект 4571 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до статті 5 Закону України «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних» (щодо подолання піратства та поліпшення інвестиційного клімату). Колишній проект 3384 від 30.10.2015 (див.: Бюлетень № 46).

Проект 4572 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про ціни і ціноутворення» (щодо здійснення статистичних спостережень у сфері ціноутворення). Колишній проект 4038 від 08.02.2016 (див.: Бюлетень № 60).

Проект 4573 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання меліорованих земель та меліоративних систем. Колишній проект 4183 від 09.03.2016 (див.: Бюлетень № 64).

Проект 4574 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення зміни до статті 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (щодо стажу депортованих осіб). Колишній проект 2466а від 03.08.2015  (див.: Бюлетень № 34).

Текст нового проекту має невеликі і непринципові відмінності від проекту 2466а (щодо джерела коштів для виплат).

Проект 4575 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» (щодо удосконалення системи соціальних стандартів). Колишній проект 2152а від 23.06.2015 (див.: Бюлетень № 28).

Проект 4576 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про попереднє ув'язнення» (щодо удосконалення окремих норм). Колишній проект 2979 від 02.06.2015 (див.: Бюлетень № 25).

Проект має певні відмінності. Так, у пропонованій проектом 4576 редакції ст. 7 названого закону пропонується положення проекту 2979 про те, що «За клопотанням установи попереднього ув’язнення суд розглядає питання про конфіскацію і передачу у власність держави зазначених у частині восьмій цієї статті речей та предметів у порядку, встановленому законодавством» замінити такими: «По кожному факту виявлення та вилучення в осіб, взятих під варту, речей та предметів, зазначених у частині восьмій цієї статті, проводиться службове розслідування у порядку, встановленому Міністерством юстиції України, на предмет встановлення джерела їх надходження та власника (законного володільця)», «У разі встановлення власника (законного володільця) зазначених у частині восьмій цієї статті речей та предметів, вилучених у особи, взятої під варту, вони повертаються таким власникам (законним володільцям). Якщо власником (законним володільцем) таких речей встановлено особу, взяту під варту, за клопотанням установи попереднього ув’язнення суд приймає рішення про знищення таких речей та предметів або про передачу на зберігання на склад установи попереднього ув’язнення до звільнення особи, взятої під варту» та «Якщо власник (законний володілець) таких речей та предметів не встановлений, за клопотанням установи попереднього ув’язнення суд приймає рішення про передачу таких речей та предметів у власність держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України». Тим не менш, більшість зауважень до проекту лишаються незмінними.

Проект 4577 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення зміни до статті 31 Закону України «Про зайнятість населення» (щодо унормування громадських робіт). Колишній проект 3566 від 01.12.2015 (див.: Бюлетень № 51).

Проект 4578 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зайнятості інвалідів. Колишній проект 2322а від 09.07.2015 (див.: Бюлетень № 30).

Проект 4579 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо набуття, розпорядження та охорони авторського права та суміжних прав. Колишній проект 4144 від 24.02.2016 (див.: Бюлетень № 62).

Проект 4580 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про теплопостачання» щодо передачі повноважень на встановлення тарифів та ліцензування господарської діяльності з виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії.

Проект цілковито повторює текст проекту 3047 від 07.09.2015, однак слід зазначити, що останній отримав висновок профільного Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки про його доопрацювання у комітеті. За результатами такого доопрацювання був підготовлений проект 4334 від 30.03.2016 (Домбровський О. Г.) про внесення змін до Закону України «Про теплопостачання» щодо стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії (див. Бюлетень № 67). Останній проект не був відкликаний і отримав схвальний висновок профільного Комітету.

Проект 4581 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до статті 19 Закону України «Про теплопостачання» щодо укладення довгострокових договорів на постачання теплової енергії. Колишній проект 3320 від 13.10.2015 (див.: Бюлетень № 44).

Проект 4582 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про питну воду та питне водопостачання» (щодо удосконалення деяких положень). Колишній проект 2772 від 05.05.2015 (див.: Бюлетень № 21).

Проект 4583 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення зміни до статті 87 Бюджетного кодексу України щодо сплати страхових внесків до накопичувальної професійної пенсійної програми. Колишній проект 2770 від 30.04.2015 (див.: Бюлетень № 20). Слід зазначити, що з пакету пенсійних реформ (проекти 2767–2770) на разі відкликані усі проекти, а перевнесені лише цей та наступний.

Проект 4608 від 06.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій. Колишній проект 2767 від 30.04.2015 (див.: Бюлетень № 20).

Проект 4584 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законів України, що регулюють державну статистичну діяльність. Колишній проект 3512 від 24.11.2015 (див.: Бюлетень № 50).

Проект 4585 від 04.05.2016  (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення містобудівної діяльності. Колишній проект 3684 від 21.12.2015 (див.: Бюлетень № 54).

Текст у редакції проекту 4585 є дещо скороченим порівняно з проектом 3684.

Проект 4588 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію інвалідів в Україні». Колишній проект 4136 від 23.02.2016 (див.: Бюлетень № 62).

Проект 4590 від 04.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення управління та розпорядження об’єктами державної власності. Колишній проект 3828 від 27.01.2016 (див.: Бюлетень № 58).

Проект 4591 від 05.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про Установу бізнес-омбудсмена. Колишній проект 4299 від 24.03.2016 (див.: Бюлетень № 66).

Проект 4593 від 05.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про залізничний транспорт України. Колишній проект 3650 від 14.12.2015 (див.: Бюлетень № 53).

Проект 4595 від 05.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виключення Держенергоефективності з переліку контролюючих органів). Колишній проект 4164 від 29.02.2016 (див.: Бюлетень № 63).

Проект 4598 від 06.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до статей 19 і 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» щодо адміністративно-господарських санкцій. Колишній проект 4125 від 22.02.2016 (див.: Бюлетень № 62).

Проект 4599 від 06.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку особистого прийому деяких категорій осіб. Колишній проект 2469а від 03.08.2015 (див.: Бюлетень № 34).

Проект 4600 від 06.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про схвалення Доктрини соціального захисту та психологічної реабілітації осіб, які постраждали під час виконання обов'язків військової служби (службових обов'язків) в Україні. Колишній проект 2263а від 03.07.2015 (див.: Бюлетень № 29).

Проект 4601 від 06.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення зміни до підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей адміністрування податку на додану вартість на території проведення антитерористичної операції. Колишній проект 3045 від 07.09.2015 (див.: Бюлетень № 39).

Проект 4602 від 06.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту окремих категорій осіб. Колишній проект 3377 від 30.10.2015 (див.: Бюлетень № 46).

Проект 4603 від 06.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про Антимонопольний комітет України» (щодо діяльності адміністративної колегії). Колишній проект 3394 від 02.11.2015 (див.: Бюлетень № 47).

Проект 4604 від 06.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо зняття відповідальності за порушення правил навчання карате). Колишній проект 3731 від 28.12.2015 (див.: Бюлетень № 55).

Проект 4605 від 06.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної реєстрації актів цивільного стану щодо приведення їх у відповідність з європейськими стандартами. Колишній проект 3272 від 08.10.2015 (див.: Бюлетень № 43).

Проект є дещо скороченим порівняно з текстом проекту 3272.

Проект 4606 від 06.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про опіку та піклування над повнолітніми недієздатними особами та особами, цивільна дієздатність яких обмежена. Колишній проект 3786 від 20.01.2016 (див.: Бюлетень № 57).

Проект 4607 від 06.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про соціальні послуги. Колишній проект 3143 від 18.09.2015 (див.: Бюлетень № 40).

Проект 4610 від 06.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законів України щодо скасування дозволу на імпорт в Україну товарів, щодо яких застосовуються заходи нагляду або регіонального нагляду. Колишній проект 2492а від 10.08.2015 (див.: Бюлетень № 35).

Проект 4611 від 06.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про вимоги до предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами. Колишній проект 4312 від 28.03.2016 (див.: Бюлетень № 67).

Проект 4612 від 06.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення зміни до статті 265 Кримінального кодексу України щодо добровільної здачі радіоактивних матеріалів. Колишній проект 2518а від 25.08.2015 (див.: Бюлетень № 37).

Проект 4613 від 06.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про дорожній рух» щодо реєстрації транспортних засобів. Колишній проект 3573 від 01.12.2015 (див.: Бюлетень № 51).

Проект 4614 від 06.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Митного кодексу України щодо захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України. Колишній проект 3681 від 21.12.2015 (див.: Бюлетень № 54).

Проект 4618 від 06.05.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до статті 8 Закону України «Про альтернативні види палива». Колишній проект 3330 від 15.10.2015 (див.: Бюлетень № 44).

 Поділитися